torsdag 17 maj 2012

Moussetårta

Den här tårtan har jag gjort väldigt många gånger nu och den är alltid lika poulär. På mina två födelsedagar på Werners Gourmetservice har jag bytt ut jordgubbarna mot fruktpureér istället - mango och körsbär har varit stora succér. Egentligen borde jag kanske inte lägga upp receptet utan ta emot beställningar istället :)



Jordgubbsmoussetårta

Botten
110 g smör
2 1/3 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao och tillsätt mjölblandningen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. och grädda 20 minuter i 175 grader. Låt botten därefter svalna.

Mousse
5,5 gelatinblad
1/2 l jordgubbar (alt. 4dl av valfri puré)
3 äggulor
2 dl florsocker
5 dl vispgrädde

Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbarna till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt och vispa grädden till lös konsistens.
Värm 1/2 dl av purén i en kastrull. pressa ur vätska ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i purén. Rör ner blandningen i resten av purén. Blanda därefter försiktigt i äggsmeten i purén och vänd därefter ner grädden och vänd runt till en slät smet. Häll smeten över botten och låt den stelna i frys över natten. Tina i rumstemperatur i ca 4 timmar innan servering.
Glöm inte att dekorera tårtan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar