onsdag 30 november 2011

Adventsbak

I helgen var det dags för årets lussekattsbak. Hade fått tips om att använda vit choklad i degen men istället provade jag att fylla några bullar. Det blev riktigt succé så det kommer bli fler gånger.





Saffransbröddeg

50g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
1 krm salt
1 burk kesella
1 pkt saffran
ca 17 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och värm upp till 37 grader. Häll hälften av smör/mjölkblandningen över jästen och rör ut den. Tillsätt restan av blandningen, socker, salt, kesella, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen ordenligt så att degen släpper bunkens kanter och tillsätt eventuellt mera mjöl. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.

Utbakning:
På hälften av degen gjorde jag vanliga lussekatter som jag lät jäsa ytterliggare 30 minuter innan de penslades med uppvispat ägg och dekorerades med russin. Baka dem 7-9 minuter i 225 grader.

En fjärdedel av degen kavlade jag ut till en rektangulär form ca 1/2 cm tjock. Sen bredde jag ut smör och strödde över hackad vit choklad innan jag rullade ihop degen och skar 2 cm tjocka skivor av degen. Lägg  dem i pappersformar eller på bakplåtspapper och baka av 7-9 minuter i 225 grader.

Sista fjärdedelen gjorde jag precis som den med vit choklad, fast jag bytte ut chokladen mot vanilj- och strösocker.

2 kommentarer:

  1. Det är klart att allting blir bättre med choklad! :)
    Läser din blogg i ett svep nu, glömde bokmärka den, men nu har jag hittat tillbaka genom att gå bakåt i Emelies blogg. :)
    /Johanna

    SvaraRadera
  2. Det här verkar vara en riktigt fullträff! Ska testa!

    PappaKock

    SvaraRadera