onsdag 16 november 2011

Moffande

Kvällens rätt fick jag inspiration från ett recept jag hittade när jag var och handlade senast. Tyckte det lät kul med karljohansvamp till lax. Potatisen uppskattades så mycket att jag till och med fick fylla Melkers tallrik, något som inte hör till vanligheterna.




Ugnsbakad lax med karljohanpotatis
2 portioner

2 bitar laxfilé à ca 150g
2 st schalottenlök
300 g fast potatis
100 g palsternacka
2 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 burk crème fraiche karljohan, timjan, citron 

Lägg laxen i en smord form och lägg små klickar med smör på laxbitarna, salta och peppra. Tillaga dem på 125 grader i ca 15 minuter. Hacka schalottenlöken och fräs den i smör. Skala potatis och palsternacka och skär dem i bitar 1x1 cm stora. Tillsätt bitarna i den frästa löken och tillsätt vatten, fond, salt och peppar. Låt det koka utan lock under 15 minuter så att det mesta vattnet har dunstat. Blanda i crème fraichen och låt den bli varm. Smaka av med salt och pappar. Servera med laxen och kokt broccoli eller annan grönsak.


Visste du att: Karljohansvamp eller stensopp som den tidigare hette fick sitt namn av  kung Karl XIV Johan. När han tillträdde tronen i början av 1800-talet så rådde det stor matbrist i Sverige. Men då han upptäckte att det fanns stora mängder med stensopp i skogarna fick han svenskarna att äta svampen och namnet uppkallades istället efter han som en hyllning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar